VW 411/412


Zadnji luksuzni zračno hlajeni VW z zadnjim motorjem, ki postaja vse bolj redek. To sta modela 411 in 412.


Od leta 1968 je na voljo z dvema in štirimi vrati, pa tudi z ogromno prostora. Kljub temu, da 411 ni bil ravno lepo vozilo. Žal ni imel tistega čara kot Tip 3 - in pri dolžini več metrov ga niste mogli ravno zgrešiti. Pa vendar obstaja nekaj, kar intrigira. Prav tako se razlikuje od tistega, kar se je zgodilo prej, tehnično pa je odprlo vznemirljivo novo pot za Volkswagna.

Dejansko je bilo vse v tem pogledu drugačnega obsega. Takrat je bil največji VW-jev avtomobil in se je ponašal z največjim motorjem, sprva 76 KM 1679-kubikov, ki je sedel skrit pod zadnjim dnom prtljažnika. Bosch D-Jectronic vbrizg goriva je bil dodan od leta 1969, ko je moč poskočila na 80 KM - ti modeli so bili označeni s črko "E" za Einspritzung. Šlo je za enak motor, kot so ga uporabljali pri 914 iste dobe. Približno istočasno sta dvojna žarometa zamenjala povsem značilne enojne ovalne enote.

Razkošje je bilo pri 411 seveda vedno ključna beseda, model LS pa se je ponašal celo z nastavljivo ledveno oporo. Dejstvo, da ni bilo osrednjega mosta pri podvozju ter, da je imel sprednji in zadnji prtljažnik, ki sta zagotavljala 566 litrov prtljažnega prostora. To so bile pomembne lastnosti, zaradi česar je bila notranjost neverjetno velika in prostorna.

Podvozje 411 je bilo revolucionarno z vgrajenimi zmečkanimi conami v primeru nezgode in z Porschejevim navdihnjenim popolnoma neodvisnim vzmetenjem z oporniki MacPherson in dvojno spojeno zadnjo stranjo - tako kot pri 911. Nova mogočna postavitev je seveda utrla pot pri uporabi na hrošču 1302/1303.

  

412 (spodaj) je zamenjal 411 avgusta 1972, ko ga je Brooks Stevens preobrazil, kar je spremenilo videz sprednjega dela. Leta 1974 se je prostornina motorja povečala na 1795 kubikov, sistem vbrizga goriva na 412LE pa je bil odstranjen v korist dvojnih fergazerjev. Motor pa je bil kasneje uporabljen v prvem T25. Model je bil ukinjen kasneje istega leta, potem ko je bilo v šestletnem obdobju proizvedenih skupaj 367.728.

    

 

Danes je dobrih primerov zelo malo kateri bi se prodajali. Tisti redki pa imajo cene zelo visoke. V nasprotnem primeru boste morali imeli kar nekaj sreče, da ga najdete kaj šele kupite. Dobro karoserijo je dandanes težko dobiti. Prav tako to velja tudi za rezervne dele katerih preprosto ni za kupit. Navsezadnje niso niti približno tako iskani kot Tip 3.

 

Avtor članka: Ian

Free Joomla! templates by AgeThemes