FRIDOLIN

 

Avto je VW Type 147, znani tudi kot Fridolin, in je mešanica štirih različnih vrst Volkswagna.

Avtomobil je bil sestavljen predvsem iz delcev drugih avtomobilov. Tako kot vsi dobri nesveti in projekti je bil tudi ta izveden na zahtevo poštne službe.

      

 

No, natančneje nemška poštna služba ali Deutsche Post. V šestdesetih letih je Deutsche Post dostavljal pošto v prikupnih, a majhnih Goggomobile Transporterjih. Želeli so imeti nekaj malo večjega in manj verjetno, da jih bo ukradla in uživala v vožnji skupina odločnih fantov. Tako so postavili vrsto zahtev in se obrnili na svojega največjega proizvajalca avtomobilov Volkswagen.

 

 

Seznam zahtev je bil v resnici le niz želenih dimenzij:

2 m³ prostora za shranjevanje

Nosilnost med 350 in 400 kilogrami

Dolžina 3,750 mm

Širina 1.440 mm

Višina 1.700 mm

 

Oh, in morala je imeti drsna vrata. Niso natančno določili, vendar mislim, da so mislili po enega na vsaki strani. Zdi se, da je tisto, kar iščejo, majhno vozilo z veliko količino tovornega prostora. Kar je povsem smiselno.

 

V ZDA smo uporabili zelo podoben kocki AM General Mail Jeep, zahvaljujoč konvergentnemu razvoju pa se VW-jeva rešitev v splošni obliki ni preveč razlikovala: visoka kocka s trnasto kapuco. Pod tisto pokrito kapuco pa so se zelo razlikovali. Zaradi česar je Fridolin zanimiv je seveda njegova neverjetna oblika.

    

   

Tukaj je v bistvu tisto, kar je sestavljalo Fridolin:

 

Podvozje Karmann-Ghia (kot podvozje Hrošča, vendar širše).

Hrošč (1200cc motor in menjalnik).

Transporter VW T1 (Zadnja vrata, pokrov motorja, zadnje luči in različni drugi deli zadnjega dela).

Sklopi žarometov Tipa 3 (Fastback, Squareback), osnovna zasnova pokrova motorja (ne povsem odrezana od Tipa 3, vendar blizu) in vse vrste opreme in delov.

... in seveda kolesa in pokrovčki, instrumenti in vse vrste notranjih delov so bili iz celotne linije VW.

 

 

Mislim, da je končni rezultat za nekaj, narejeno iz kakršnega koli VW-ja, zelo očarljiv in se je izkazal za zelo koristnega. Tovorni prostor je bil velik in lahko dostopen, dodaten majhen prtljažnik spredaj so zagotovo cenili nemški poštarji. Mali tovornjak se je izkazal za dovolj koristnega, da je bil zaposlen deset let, 1964-1974, in bilo je ustvarjenih več kot 6000 majhnih vozil. Švicarska poštna služba jih je naročila tudi približno 1200 in navedla nekaj dodatnih vogalnih oken, ki so bila seveda vzeta z 21-okenskega Transporterja VW T1. Nekaj ​​drugih podjetij je naročilo tudi manjše količine, vključno z Lufthanso, ki jih je uporabljala kot terenske avtomobile.

 

 

Zakaj se tipu 147 reče "fridolin", je malo skrivnost. Ime se včasih uporablja za majhnega dečka in razmerje avtomobila zagotovo nakazuje na to povezavo. Ime se uporablja tudi za železniški avtomobil MKB 52, ki mu vsekakor spominja in je bil tudi na zračno hlajeni pogon od VW. Danes so Fridolini zelo cenjeni med VW-ji, dobro obnovljeni pa so zelo vredni. Ni jih veliko več, saj so se kot državna gospodarska vozila običajno zaletavala in jim leta in leta res nihče ni posvečal veliko pozornosti. To je eden tistih nekaj VW-jev, za katere vedo le trdi VW-nergači, zaradi česar so precej posebni.

 

 

Avtor: Jason Torchinsky

Free Joomla! templates by AgeThemes