GOLF

 

30 MILIJONOV VOZIL, 7 GENERACIJ TER 4 DESETLETJA. TO JE VSEM TAKO ZNANI LJUDSKI GOLF. AVTO, KI JE V MARSIČEM ZAZNAMOVAL VEČ GENERACIJ. VOZIL GA JE VSEKAKOR NEKDO, KI STE GA POZNALI. VELIKA VERJETNOST PA JE TUDI, DA STE GOLFA IMELI V SVOJI DRUŽINI. POGLEJMO ZGODOVINO TEGA TAKO IZJEMNEGA AVTOMOBISLKEGA MODELA, SKOZI ZANIMIVO GRAFIČNO ZGODBO.

  

Prvi serijski Golf je s tekočega traku v Wolfsburgu zapeljal 29. marca 1974. Tam, kjer je dolga desetletja na sceni prevladoval Hrošč z motorjem zadaj, se je z Golfom začela nova doba – doba prečno vgrajenega motorja spredaj in sprednjega pogona. Kot naslednik Hroščevih neverjetnih več kot 21,5 milijona primerkov naj bi Golf I, ki so ga idejno zasnovali Giorgio Giugaro in ekipa Volkswagen Design, nadaljeval zgodbo o uspehu do takrat najuspešnejšega avtomobila na svetu.


Golf – Generacija 1

In uspelo je: že oktobra 1976 je sledilo slavje ob milijontem Golfu. Sledili so prvi Golf GTI leta 1976, Golf Cabriolet leta 1979 in Golf GTD leta 1982.


Golf 2 – Druga generacija

Avgusta 1983 se je pričela prodaja Golfa druge generacije To je bil Golf, pri katerem so se v njegovem razredu pojavili uravnavani katalizator (1984), antiblokirni sistem (ABS, 1986 in servo krmiljenje, ter prvi Golf, ki je bil na voljo s štirikolesnim pogonom (syncro, leta 1986).


Golf 3 – tretja generacija

S tretjo generacijo Golfa je Volkswagen avgusta 1991 vpeljal novo obdobje varnosti. Golf III je bil prvi v seriji, ki je imel od leta 1992 naprej vgrajene čelni varnostni blazini. Velik napredek na področju konstrukcije karoserije je prinesel tudi bistvene izboljšave pri naletnih lastnostih vozila. Kasnejši tehnični mejniki serije so bili še prvi šestvaljni motor (VR6), tempomat, prvi dizelski motor z neposrednim vbrizgavanjem (TDI, leta 1993), novi Cabriolet, novi štirikolesni pogon (syncro II) ter prvi Golf Variant.


Golf 4 – četrta generacija

Z Golfom IV je leta 1997 dodatno napredovalo tudi področje varnosti: najboljši primer je uvedba sistema ESC. Leta 1998 je Volkswagen nato predstavil prvega Golfa s štirikolesnim pogonom s sklopko haldex – Golfa 4Motion

 

Vir: Volkswagen

Free Joomla! templates by AgeThemes