CORRADO

 

Volkswagen Corrado je zamenjal in nasledil Scirocco, oba avtomobila sta predstavljala vodilni Volkswagnov vodilni visokozmogljivi model športnega kupeja z omejeno proizvodnjo. Ime Corrado izhaja iz španskega glagola "correr", kar v slovenščini pomeni "teči", in je prevedeno v besedo "hitro teči.Vse Corrade je sestavljala Karmann Coachworks, neodvisna specializirana trgovina v Osnabrücku v Nemčiji, ki ima dolgo zgodovino pogodbenih del z Volkswagnom in drugimi nemškimi proizvajalci avtomobilov.Corrado je bil predstavljen v Evropi, Angliji in Kanadi. Takoj so ga prepoznali kot pravega Volkswagna, ker je bil tako zelo drugačen. Stajling je bil močen v nasprotju z aerodinamično oblikovanim videzom tistega časa. Motor je imel s bolj priljubljenim turbo polnilnikom. VW je upal, da bo drugačnost na trgu v devetdesetih letih dosegla enak uspeh kot v šestdesetih in sedemdesetih letih z Hroščem.

    

Lastniki Corrada so imeli radi ekskluzivnost stajlinga, vendar je bila zmogljivost povprečna. Tovarna je objavila 7,5 sekunde časa od 0 do 60 milj na uro, vendar noben pregledovalec medijev ni mogel upravljati te številke. Večina voznikov je lahko zbrala le najboljši čas 8,2 sekunde. Motor je bil sestavljen iz G-laderja (nemško za polnjenje), medsebojno hlajenega 1,8-litrskega 4-valjnega železnega bloka SOHC z zlitinami.Prihajala so opozorila na impresivno pomanjkanje navora. Vendar pa je bil ročni menjalnik znan po svojem zarezanem in površnem delovanju. Corrado iz leta 1990 je bil opremljen s prezračevalnimi sprednjimi kolutnimi zavorami in zadnjimi trdnimi diski. Kot možnost je bil na voljo ABS. 15-palčna platišča iz lahke litine so bila serijska oprema, enako kot pnevmatike 195 / 50HR15, običajno Pirelli P600. Aktivni aerodinamični zadnji spojler, ki se je samodejno dvignil pri 70 km/h in spustil pri 20 km/h, je bil deležen kritik, ker je preprečil pogled skozi zadnje steklo, še posebej, ker je njegova učinkovitost za zmanjšanje dviga postala pomembna šele čez zakonsko dovoljeno hitrost. Zadnje sedeže Corrada so vsi pohvalili zaradi njihove praktične sposobnosti, da udobno namestijo dve odrasli osebi - česar tudi noben drug avtomobil v svojem razredu ni znal.

 

1990

Corrado so predstavili v ZDA in ga še naprej ponujali na svetovnih trgih. Bill Young, takratni podpredsednik ameriškega Volkswagna, je v sporočilu za javnost zapisal: Novi Corrado bo zelo hitro spremenil vaše razmišljanje o Volkswagnu. Tradicionalno razmišljanje o športnih avtomobilih smo opustili, ko smo ustvarili Corrado. Še nikoli ni bilo v tako kompaktnem, okretnem 2 + 2 športnem avtomobilu združenih toliko zmogljivosti, udobja in razkošja. V oglasih VWOA, ki so bili redko dostopni, je bil Corrado promoviran kot model inovacije: „proizvaja več moči pri nižjih vrtljajih motorja brez zaostanka turbo polnjenja; nizek koeficient zračnega upora 0,32; zadnji spojler se samodejno dvigne pri 70 km/h, da zmanjša dvig zadnjega dela za kar 45% - funkcija, ki je bila nekoč na voljo samo pri Ferrariju ali dirkalnih avtomobilih s formulo. " Osnovna cena v ZDA je bila 17.900 USD. Standardne funkcije vključujejo klimatsko napravo, usnjen volan, električni pomik stekel, električni pomik ogledal, ogrevana ogledala, protivlomni Heidelberg am / fm / kasetofon, potovalni računalnik, tempomat, brisalci / podložka zadnjega stekla, centralno zaklepanje, meglenke in hitrost - aktiviran zadnji spojler. Možnosti so vključevale tudi ABS za 835 USD, strešno okno za 695 USD, notranjost iz usnja za 710 USD in paket hladnega podnebja za 250 USD, ki je bil sestavljen iz ogrevanih sedežev in ogrevanih šob za pranje vetrobranskega stekla.

   

 

1991

Corrado na ameriškem trgu je prenesel večji del modela iz leta 1990. Že zaradi nenavadne prodaje je bila v modelu 1991 na voljo 4-stopenjski samodejni menjalnik kot nova možnost v upanju, da bo Corrado razširil bazo kupcev. Tudi v tem letu je Volkswagen v nemškem Wolfsburgu izdelal interno enkratno študijo kabrioleta G60. Uradna objavljena fotografija kaže, da so bili zadnji sedeži odstranjeni zaradi lažjega shranjevanja mehke prevleke - dovolj dober razlog, da to študijsko vozilo nikoli ni dobilo dovoljenja za proizvodnjo. Če bi bilo za to delo zadolženo podjetje Karmann Coachworks, smo prepričani, da bi lahko Corrado uspešno predelali v obliko Cabriolet in ohranili zadnje sedeže, podobno kot pretvorbo modela Golf v Cabriolet.

   

 

1992

To je bilo edino modelno leto, ko sta bila za Corrado na voljo dve izbiri motorjev: G60 in VR6. Medtem ko se je model G60 postopoma opuščal v prvi polovici leta, je bil VR6 v drugi polovici leta. V želji, da bi model G60 izbrisal iz spominov kupcev, je Volkswagen svojo prodajno naravnanost osredotočil na novi motor VR6 in njegovo sposobnost, da Corrada spremeni v raketo na kolesih. Inovativni V6 je razvil 178 konjskih moči in 240 Nm navora in za leto 1992 osvojil nagrado. Kompaktna zasnova je omogočila vgradnjo mišičastega motorja v odprtine, prvotno zasnovane za 4-valjne motorje, skoraj brez sprememb. Standardne funkcije modelov VR6 so vključevale: nadzor oprijema (znan tudi natančneje kot elektronsko zaklepanje diferenciala), ki je deloval s hitrostjo do 40 km/h in s senzorji hitrosti koles ABS uporabljal zavorni pritisk na gnano kolo. Sistem za nadzor oprijema je imel tudi sistem za nadzor toplote zavor, ki preprečuje pregrevanje. Vsi modeli VR6 so imeli sprednje krmilne roke Plus-Axle, ki so omogočale povečan negativni polmer krmiljenja, neto rezultat pa zmanjšan navor krmiljenja. Novi elementi za oblikovanje so vključevali aluminijasta platišča BBS 15x6,5 v konveksnem slogu, širše pnevmatike 205 / 50VR15, prozorna stekla prednjih smernikov, "izbočeno" prednjo masko in rdeče pobarvane značke (VR6 spredaj, SLC zadaj).

 

1993

Corrado VR6 je zaradi novega motorja in izjemnih ocen preizkuševalcev revij po vsem svetu doživel nov zagon prodaje. Za nadaljnje ločevanje novega Corrada od bratov in sester G60 je VW Corradu za modelno leto 1993 podelil osvežitev zunanjosti in notranjosti. Corradoti na ameriškem trgu so bili opremljeni s 5-krakimi lita platišči Speedline (enake velikosti 15x6,5 kot '92 SLC) in enakimi pnevmatikami (205 / 50VR-15). Ameriški in svetovni Corradoti so prejeli nekaj bistvenih notranjih izboljšav: novo zasnovane merilne stene instrumentov z rdečimi indikacijskimi iglami, preoblikovane krmilne ploščice (tip preklopnega stikala spremenjen v gumbe), klimatske naprave v stilu HVAC so zamenjale vodoravni drsnik. Škatla za shranjevanje na sredinski konzoli je bila izbrisana v korist dveh dodatnih merilnikov (tlak olja in voltmeter akumulatorja), vratna okna so bila prestavljena v ohišja predala za vrata, zapiranju oken je bila dodana funkcija zapiranja strehe sistem centralnega zaklepanja, zvočniki, nameščeni na vratih, so ojačevalnike premaknili z vrat na stereo sprejemnik Premium, prvič pa je bil na voljo tudi daljinski CD izmenjevalec, nameščen v prtljažniku. Na ameriškem trgu si imel na voljo pet barv barve: črna, rdeča rdeča, klasična zelena, temno bordo biser in saten srebrna. Kot dodatna oprema sta bila na voljo usnje v bež ali črni barvi, vendar je večina avtomobilov v ZDA prispela na prodajne konce z usnjenimi in strešnimi okni.

 

1994

To je postalo zadnje modelno leto Corrada v ZDA. Corrado je bil leta 1994 opremljen s pnevmatikami Goodyear z oceno H-hitrosti (odstopanje od pnevmatik OE z oceno V-hitrost iz prejšnjih let) in regulatorjem hitrosti, nastavljenim na 210km/h, da ustreza novim omejitvam pnevmatik. Za leto 1994 je bila nova tudi nova barva: Mulberry Metallic, ki je spominjala na slivovo vijoličen odtenek. MSRP iz leta 1994 z usnjem in strešno okno se je povzpel na približno 28.000 ameriških dolarjev. Nekateri Corradoti iz leta 1993 so bili v večini leta 1994 še vedno na voljo na prodajnih mestih.

 

 

1995

To je bilo zadnje leto proizvodnje Corradosa za preostale svetovne trge. Poseben spominski model Corrado Storm je bil izdelan samo za evropske in britanske trge (nikoli ni bil izvožen v Kanado ali ZDA). Model Storm je dobil kovinsko barvo Aqua Blue Pearl Metallic, platišča BBS s 6 kraki (enake velikosti kot drugi modeli VR6), usnjeno notranjost, strešno okno, Sonyjev stereo sistem in kromirane značke Storm / VR6. Brez velikega pompa je Corrado do konca leta izginil iz prodajnih salonov VW.

   

 

Druge statistike in informacije: 

Med sedemletno proizvodnjo je Karmann proizvedel 97.521 Corradov. Za primerjavo je Karmann zgradil 291.497 serije II Sciroccov in 504.153 serije I Sciroccov.

 

Če povzamemo, Volkswagen Corrado je bil velik naslednik Scirocca in ko je bil motor VR6 na voljo leta 1992, je bil avtomobil z malo vrstniki v svojem razredu. VR6 je bil tako dober, da so mnogi rekli, da je vreden Porschejeve značke. Vsekakor bi se lahko prodal enako dobro kot Audi Coupe, proizvajalec luksuznih avtomobilov v lasti Volkswagna. Toda to laskavo je samo poudarilo, da je Corrado bil Volkswagen. Čudno je, da se Corrado v ZDA in po svetu ni dobro prodajal. Teorij, zakaj je na pretek. Toda kljub pomanjkanju navdušene prodaje ima Corrado še vedno del zgodovine kot najhitrejši in najhitrejši Volkswagen, ki ga je doslej izdelala tovarna, in zagotovo najboljši avtomobil, ki ga je kdaj proizvedel VW.

 

Free Joomla! templates by AgeThemes