POLO

 

Volkswagen Polo se je po rojstvu leta 1975 razvil v priljubljenega javnosti. Polo je bil pozicioniran kot cenejši brat Audija 50, vendar se je kmalu izkazalo, da presega priljubljenost. Prva serija Pola se je dobro prodala in postavila temelje sedanjemu uspehu Pola. Volkswagen je Polo razvil skupaj z Audijem; Audi 50 je bil predstavljen sedem mesecev pred VW Polo. Maj 1975 je sledil kompaktni Volkswagen s sprednjimi kolesi. Polo je imel tudi nalogo, da absorbira močno upadajočo prodajo (varčevalnega) hrošča.

  

Leta 1975 je imel zračno hlajeni VW vlogo vstopnega modela le znotraj Wolfsburgerjeve serije. VW Polo je imel za svoj prvi nastop bolj ali manj to funkcijo. Bil je manj razkošen kot Audi 50. V standardni opremi je bil videti skoraj špartansko. Oprema vstopne različice VW Polo N je bila minimalna. Nasloni za glavo, odmrzovalnik zadnjega stekla, preproga, dvostopenjsko prezračevanje in ogrevanje ter halogenski žarometi so bili na voljo le z doplačilom. Manjkala je ključavnica na desni strani zato si moral zakleniti vrata od znotraj.

Istočasno predstavljena različica "L" je bila boljša in bolj polna alternativa, kar je prispevalo k temu, da je Polo, razkošnejši brat Audija, glede prodajne tehnologije. Poleg tega je znamka iz Ingolstadta dobila vlogo v drugi polovici sedemdesetih let, v kateri so v glavnem začeli graditi večje in razkošnejše avtomobile. Audi 50 je zato leta 1978 izginil s prizorišča. Polo je bil zdaj zagotovo na nogah. Še naprej je obstajal kot neodvisen model.

   

Armaturna plošča v Polu, ki se je uporabljala do prenove leta 1979, je bila trezna, a jasna. To je kokpit Pola L.

 

V tem času se je program dostave VW Polo že razširil. To je veljalo tudi za motorno paleto. Sprva je bil v različicah Pola na voljo le 40-litrski močni 895 ccm vir energije. Od avgusta 1976 se je temu pridružil 1093-kubični motor iz Audija 50. Vsi Poloji z večjim motorjem so dobili vsaj dodatek "S" na prtljažnih vratih.

 

Za modelno leto 1978 je vstopil vrhunski model - VW Polo GLS -, ki je bil predhodnik takratnega bližnjega slovesa od Audija 50. Na voljo je bil z omenjenim 1093-kubičnim motorjem, ki je ustvaril 50 KM. Luksuzni Polo bi lahko bil opremljen tudi z večjim 44 kW motorjem s prostornino 1.272 ccm. Za standarde VW je bil GLS bogato opremljen, kar dokazujejo postavitev električne ure, vzglavnikov, brisalca vetrobranskega stekla na zadnjem steklu, osvetlitev pepelnika in ročic za ogrevanje, termometer za hladilno vodo in začšiten volan. Prejel je tudi marsikaj, kar je spadalo v standardno opremo drugih različic.

 

Športno opremljen GT je bil na voljo leta 1979 po izvedbi prenove.

 

VW Polo 1 so proizvajalci spremenili leta 1979. Dobil je nove večje plastične odbijače, drugačno armaturno ploščo in spremenjeno, robustnejšo masko. Polu sta bila dodana tudi izboljšani ogrevalni sistem in električni sistem brisanja / pranja. Pomemben ukrep proti nastanku rje iz prvih štirih let je bil drugačen način lepljenja strehe.

 

Dobavni program VW Pola je dopolnil tudi športni brat: GT, ki je bil opremljen z 44 kW motorjem, ki se je prav tako znašel v luksuznem bratu GLS. Modeli, kot sta Formel E (varčen) in LX (akcijski model), so se pojavili tudi v zadnjih dneh (1980 in 1981) spremenjene prve serije. Polo, ki je dozorel skozi prenovo, je nekoliko manjkal čar prvega modelnega niza. Kljub temu je spremenjeni in konstruktivno izboljšani VW Polo trajal do novembra 1981, nato pa ga je nadomestila druga serija.

 

Polo, ki je bil sprva postavljen kot trezen brat Audija 50, je v šestih letih proizvodnje prerasel v uspeh. Približno 700.000 izvodov je našlo pot do kupca. Nepreklicno ga lahko imenujemo osnova za uspeh, ki ga ima sedanji Polo danes.

      

avtor: ERIK VAN PUTTEN

Free Joomla! templates by AgeThemes