SCHWIMMWAGEN

 

 

Med drugo svetovno vojno je bil predstavljen VW Type 166 oziroma Schwimmwagen kot nadomestno vozilo za kombinacijo motornih koles in prikolic, ki so ga takrat uporabljale izvidniške enote. Uvedba sistema štirikolesnega pogona je napovedala vozilo z ne le bistveno izboljšanimi sposobnostmi, ampak tudi boljšo zaščito pred vremenom za posadko. Zaradi surovega terena na ruski fronti bi bilo amfibijsko vozilo očitno koristno. Type 166 Schwimmwagen je bil sprva načrtovan kot izvidniško vozilo. Zasnova je bila enostavna mehanika in menjalnik ter majhna teža katera je omogočala enostavno in zanesljivo premagovanje težkih terenov.

      

 

Enote katere so bile na vozilih so zelo cenile izjemne amfibijske zmogljivosti. Na boku vozila se nahajata lopata in veslo. Veslo se je uporabljalo v primeru okvare motorja v vodi. Ko vozilo zapelje v vodo, član posadke spusti propeler. Med vožnjo vozila v vodi ni treba pritrditi propelerja, saj ga tlak vode pritiska na sklopko sklopke. Zaradi neposredne povezave med propelerjem in pogonsko gredjo je hitrost propelerja mogoče regulirati le z uporabo pedala za plin. Možen je bil samo premik naprej. Za dostop do motornega prostora je treba propeler spustiti, motor ima prostornino 1130 cm3 in proizvede 25 konjskih moči.

      

      

 

Moč na kolesa prenaša menjalnik, ki ima poleg običajnih štirih prestav in vzvratne prestave še posebno ročico, ki jo je mogoče prestaviti v dodatno prestavo z visokim razmerjem za tek na daljavo ter tudi za vklop pogona na sprednja kolesa. Proizvodnja se je začela v tovarni VW v mestu Fallersleben na severu Nemčije julija 1942. Karoserijo monocoque je dobavil Ambi-Budd v Berlinu isti dobavitelj kot za karoserijo VW Kubelwagen. Do zapiranja proizvodne linije novembra 1944 je bilo izdelanih nekaj več kot 14.000 vozil tipa 166. Verjamejo je pa tudi to, da je bilo po tem obdobju dokončanih dodatnih 1100 vozil, kar je skupaj znašalo nekaj več kot 15.000. Schwimmwagen.

   

 

Po zapisih AutoMuseum Volkswagen, so bili zgrajeni do 29. marca 1944 in izdani v Heereszeugamtu Kassel 31. marca 1944. Približno 95% vseh Schwimmvagenov je bi bilo oddanih v skladišče za vojsko v Kasselu, ki je bilo najbližje zbirno mesto za vozila Fallersleben, ki se je ukvarjalo z vozil. Od tam so vozila opremili in poslali v različne enote. Menijo, da je nekje v regiji 500 Schwimmvagenov obstaja še danes, predvsem v zasebnih zbirkah in muzejih po vsem svetu.

   

   

 

Mnogo je pa tudi takih kateri so med vojno bili uničeni in zavrženi ter uničeni.

 

 

 

Free Joomla! templates by AgeThemes