Se spominjate leta 1974? Takrat se je Volkswagen nahajal na robu rentabilnost.

Za Volkswagnove tedanje poslovne težave je bilo krivo predvsem vztrajanje vodilnih pri zastareli tehnološki zasnovi modelov v stilu legendarnega hrošča, ker so bili to časi, ko so moderni in napredno zasnovani avtomobili imeli prečno postavljene motorje v nosu avtomobila in prednji pogon, zasnova motor in pogon zadaj pa sta takrat postala zgodovina. Vendar so imeli Nemci leta 1974 v rokavu skrito 'rešilno bilko' (prva generacija modela golf), čeprav ob prvi predstavitvi novega kombilimuzinskega modela niso bili povsem prepričani v njegov uspeh.

   

Prototipni Scirocco 

Čeprav v Wolfsburgu ob predstavitvi prvega golfa niso iznašli segmenta kombilimuzin, ker je takrat obstajalo že kar nekaj uspešnih serijskih primerkov te karoserijske zasnove, so bili Nemci med prvimi, ki so to praktično 3- in 5-vratno zasnovo vpeljali v tedanji spodnji srednji razred, kjer so do takrat kraljevale predvsem 2- in 4-vratne limuzine ter 3- in 5-vratni karavani. V današnjih časih vemo, da je bila to zgodba s srečnim koncem, ker je golf hitro postal najpomembnejši in najuspešnejši model znamke Volkswagen. Vendar malo ljudi ve, da je za nastanek modela golf zaslužen tudi kupe model scirocco, ki so ga Nemci v prototipni obliki predstavili že marca leta 1973 v Ženevi, medtem ko se je golf predstavil šele v juniju leta 1974.

   

Ko se je slavni Giorgetto Giugiaro leta 1973 ukvarjal  z obliko prvega golfa ga je prešinila ideja o kompaktnem 2+2 kupeju, zasnovanem na golfovi tehnološki platformi, vendar tedanji vodilni pri znamki Volkswagen niso imeli posluha za športne avtomobile, zato so Giugiarovo idejo hitro zavrgli. Več posluha za to idejo je takrat pokazal Wilhelm Karmann iz Osnabrücka, ker so se v podjetju Karmann takrat ukvarjali z naslednikom legendarnega 'kupe hrošča', znanega po modelni oznaki Karmann-Ghia. Ob predstavitvi italijanskega kupe projekta je Wilhelm Karmann pokazal toliko navdušenja, da je razvezal mošnjiček in sam, brez pomoči znamke Volkswagen, podprl izvedbo projekta.

   

Šibkejše in slabše opremljene serijske različice so premogle samo enojni prednji par žarometov 

 

Zanimiva je tudi anekdota glede imen bodočih modelov, ker so v Wolfsburgu leta 1973 pričeli staviti na vetrove. Prvi model iz te serije je passat, sledil je kombikupejevski 3-vratni scirocco, kasneje naj bi dobili še kombilimuzinski model blizzard, vendar so se kasneje pri tem modelu raje odločili za ime golf. Prvi serijski primerek povsem novega kupeja, ki je s svojo podobo odstopal od tedaj uveljavljenih 'notchback & fastback' kupe primerkov, se je pojavil leta 1974 na tedanjem avtomobilskem salonu v Ženevi, kjer je njegova predstavitev odjeknila kot bomba. To oblikovalsko kupe filozofijo, ki namesto klasičnega dolgega motornega pokrova in kratkega zadka favorizira krajši (posledica prečne postavitve pogonskega sklopa) prednji del avtomobila in nekoliko nižjo kombilimuzinsko strešno konstrukcijo in zadek, je Giugiaro kasneje (leta 1976) uporabil tudi pri prvi generaciji kupe različice alfe alfasud, ki je znana po modeli oznaki alfasud sprint.

   

Bolje opremljene in motorizirane različice krasi dvojni prednji par žarometov

 

Zato boste ob prebiranju tedanjih nemških avto katalogov lahko izvedeli, da je scirocco (dolžina: 3885 mm, širina: 1624 mm , višina: 1309 mm, medosna razdalja: 2400 mm, masa avtomobila: od 750 do 810 kg) pravi 'Kombi-coupé', ker ima 3-vrata, ki ga povezujejo s klasičnimi kombilimuzinami (križanec med limuzino in karavanom). Podobno velja za vse naslednje generacije tega modela, vključno z aktualno izdajo, ki je zasnovana v podobni kombikupe maniri kot predstavniki obeh, prejšnjih generacij. Leta 1981 so Volkswagnovi hišni oblikovalci poskrbeli za evolucijski nastanek druge generacije tega modela, ki je še vedno temeljila na tehnološki platformi prve generacije modela golf (dolžina: 3815 mm, širina: 1610 mm , višina: 1410 mm, medosna razdalja: 2400 mm, masa avtomobila: od 780 do 800 kg), ker so z njenim načrtovanjem pričeli že leta 1976. Scirocco II (dolžina: 4050 mm, širina: 1645 mm , višina: 1280 mm, medosna razdalja: 2400 mm, masa avtomobila: od 875 do 970 kg) se je leta 1992 umaknil kupe modelu corrado, ki pa ni nikoli privabil toliko kupcev. Do takrat so Nemci prodali točno 795.650 primerkov obeh generacij modela scirocco, ki so ga Nemci ponovno oživili leta 2008. Do sedaj je aktualna tretja generacija pritegnila že več kot 200.000 kupcev.

         

Ob tokratnem jubileju tega modela se velja spomniti tudi dveh zanimivih unikatnih prototipov, ki sta že leta 1983 burila domišljijo tedanjih ljubiteljev modela scirocco. Prvi nosi oznako 'Bi-Motor' scirocco 360/4WD. V tem primeru so Nemci v avtomobil vgradili dva 1,8-litrska 4-valjna bencinska motorja, ki sta lahko ob pomoči tuninga mobilizirala skupnih 360 KM (vsak po 180KM). Tako smo dobili 'zverinski scirocco', ki je lahko zaključil pospeševanje od 0-96 km/h v 4,5 sekunde in na koncu dosegel največjo hitrost 290 km/h. Naslednjega leta so predstavili še šibkejšo različico, ki je nosila oznako 'Bi-Motor' scirocco 280/4WD, vendar dlje od voznih prototipov niso nikoli prišli.

 

 

Avtor: Marko Miklavc Foto: Volkswagen

Free Joomla! templates by AgeThemes