VW SP2

 

Vsakega katerega bomo vprašali naj nam našteje nekaj starih Volkswagen vozil bo začel pri Hrošču, T1 kombiju nekateri vedo za Karmann Ghia, drugi pa za VW-jevo sodelovanje pri Porscheju 914, razmeroma malo ljudi pa je seznanjenih s športnim avtomobilom, ki ga je v sedemdesetih letih neodvisno izdelal Volkswagen Brazil. Imenovali so ga SP2 in bil je čudovit, nizek in z lepimi linijami.

   

Korenine SP2 segajo v leto 1969, ko je Volkswagen Brazil predstavil "Project X", program za prilagoditev podvozja limuzine Type 3 za uporabo v športnem avtomobilu. Do leta 1971 je bil prototip dokončan, njegov dizajn pa je požel zaslužene pohvale. Žarometi in velikodušno odzračevanje so SP2 omogočili, da se je na lepotnem tekmovanju lotil česar koli. Z njegovo 116 centimetrsko strešno linijo in z lastno težo 890 kilogramov je bil takrat res nekaj posebnega. V notranjosti se skriva zračno hlajeni 1.7 motor z  75 konjskih moči in 94 kilogramov navora.

   

 

Kot zanimivost velja, da je SP2 od 0 do 100 kilometrov na uro potreboval celih 16 sekund. Zasluženo? Brazilci so se pošalili, da namesto, da je okrajšava za Sao Paulo, je "SP", v SP2 stoji za SEM potência -Portuguese  velja za "brez moči." Verjetno je bilo to enako povedano za bratovski model SP2 SP1, katerega 1,6-litrski motor je bil manjši in še vedno manj zmogljiv.

Na koncu SP2 ni uspel ustvariti prav velikega dobička in interesa. Proizvodnja modela pa je znašala nekje med 10.205 in 11.123 narejenih vozil. Prvotno je bilo izvoženih le nekaj sto primerov, zaradi česar so bili ti Volkswagni izven Brazilije še redkejši kot v njej.

    

 

GTI verzija je tukaj morda nekoliko hitrejša, vendar pa lahko tudi pri SP2 njegovo počasnost vseeno rešujemo. Izbira med ohranjanjem pravilnih časovnih razmer z 1,8 litrskim motorjem z zračnim hlajenjem z močjo 99 konjskih moči (takrat znano kot zgradba "SP3") ali izbira poti po prenovi z turbo menjalnikom Subaru boxer.

Free Joomla! templates by AgeThemes